Här kan du läsa om vad vi har haft för programpunkter tidigare genom åren.
2024
Onsdag 27 januari 2024 - Två Rosarier - Sangerhausen och Roms kommunala rosarium
StockholmsRosens medlemmar Pia Schöldström och Ulf Andersson reste sommaren 2023 med tåg till rosariet Sangerhauen i Tyskland. De visar bilder på del av rosprakten i rosariet och berättar om sin resa. Därefter isar Maria Hjort foton från rosariet i Rom och berättar om dess speciella historia.
Tisdag 13 februari 2024 - Vad är det för ros? Hur känner vi igen de olika rosgrupperna?
Vi gästas av Henrik Morin, rosnestor och en av de ledande personerna i den nationella rosinventeringen POM-projektet. Han kommer att lära oss hur vi ska känna igen olika rosgrupper genom att studera bland annat bladform, knoppar, taggarnas utseende eller rosens växtsätt.
Tisdag 12 mars 2024 - Årsmöte och föredrag - Rotskott, årsskott eller vildskott?
Efter årsmötet följer ett föredrag av Lars-Gunnar Lindberg från Sydrosen. Han reder ut skillnaden mellan rotskott, årsskott eller vildskott. Hur identifierar man de olika tillväxterna? Kan ett årsskott se annorlunda ut än själva rosens grenar? Hur beskär man dessa nytillskott och vilka ska avlägsnas?
25-27 juni 2024 - Resa till Västergötland
Medlemsresa till Skaraborg med besök i flera privata rosenträdgårdar samt besök i Rosenlunds rosarium i Jönköping.
Onsdag 11 september 2024 - Lena Israelsson pratar jord
Vi gästas av trädgårdsprofilen Lena Israelsson som föreläser om jord.
Lena är sedan länga ett känt namn inom giftfri odling. Hennes avslöjande att även ekologiska och KRAV-märkta gödselmedel innehöll pyralider väckte stor uppmärksamhet och ledde till att KRAV skärpte sina regler.
Under kvällen får vi veta hur man tillverkar man sin egen jord, varför ska vi undvika torv och hur kan vi förbättra jorden i våra egna rabatter?
Tisdag 15 oktober 2024 - Elisabeth Svalin Gunnarsson föreläser om trädgårdens historia
Kulturvetaren och författaren till många böcker med trädgårdsinriktning, Elisabeth Svalin Gunnarsson tar oss med på en mångtusenårig resa genom roskulturens och trädgårdskonstens historiska utveckling.
Vi börjar i antiken och slutar i den moderna villaträdgården. Hur har idealen och rosornas roll skiftat genom århundradena och vilka antika och klassiska reminiscenser ser vi idag i våra trädgårdar?
Onsdag 27 november 2024 - Föredrag om familjen Poulsen
Maria Hjort presenterar den danska rosfirman Poulsen Roser A/S, unik i sitt slag i Norden.
Denna familj har varit verksam inom trädgårdsodling och rosförädling i snart 150 år. En radda välkända rosor som 'Rödhätte'. 'Astrid Lindgren' och 'Poulsens Pearl' förknippas med detta företag.
2023
Onsdag 18 januari 2023 - Vattna rätt - och snålt
En kväll om vatten i trädgården. Allt torrare och varmare somrar i östra Sverige gör att vi måste fördjupa våra kunskaper om hur vi bättre hushållar med vatten. Lena Ljungquist från Wexthuset berättar om flera smarta lösningar för att använda vatten effektivare. Dessutom kommer vår medlem Karin Wallin berätta om hur hon med hjälp av Svensk Trädgårds initiativ om att spara regnvatten insåg hur mycket regnvatten vi låter gå till spillo.
Vi inleder mötet med kaffe/te och smörgås.
Måndag 20 februari 2023 - Flora Linnéa
Max Sommelius från Flora Linnéa berättar om sina erfarenheter som plantskoleägare och informerar om företagets okuleringsarbete. Flora Linnea är en av endast två plantskolor i Sverige som bedriver egen okulering. Max kommer bl.a. tala om hur man väljer grundstammar och hur man hittar skickliga yrkesmän och hur arbetsvillkoren för okulerare ser ut i våra grannländer. Vi får även höra hur det är att förhandla med de stora rosföretagen Austin, Kordes och Tantau samt vilka villkor som gäller för återförsäljare. Hur resonerar rosfirmorna och vilka trender finns framöver.
Onsdag 22 mars 2023 - Årsmöte
Efter årsmötesförhandlingarna kommer Karin Ringholm, chef för Skansen Park, att berätta om friluftsmuseets satsning på trädgård och odling. Skansen arbetar med att lyfta fram denna del av museet ytterligare och Karin redogör för de nya planerna samt genomförda och kommande förändringar i Rosengården och hur StockholmsRosen involveras i arbetet.
Tisdag 5 september 2023 - Att odla rosor i kruka
Flera av våra medlemmar har erfarenheter av att odla rosor i kruka. Vi kommer att få höra några av dem berätta om sortval, vinterförvaring och andra aspekter på rosor i kruka.
Onsdag 11 oktober 2023 - Rossommaren 2023
Vi samlas, pratar och minns sommaren som gått, utbyter erfarenheter och glädjeämnen. Bildvisning från olika trädgårdsbesök och från Nordisk rosenhelg i Kalmar utlovas. Dessutom kommer vi att berätta om hur sommaren på Skansen varit.
Tisdag 7 november 2023 - Samplantering med rosor
Vi gästas av Gunilla Uhlin Friberg, välkänd rosprofil med lång erfarenhet av rosor. Gunilla kommer att visa bilder på lyckad och mindre lyckad val av växter att samplantera med rosor. Flera medlemmar har även bidragit med exempel så det blir en kväll vi ägnar det knepiga ämnet samplantering.
2022
Onsdag 23 februari 2022 kl 18 - Rugosor och rugosahybrider - zoom-möte
Vi fortsätter vår exposé över olika rosgrupper. Detta möte ägnar vi de tåliga och odlingsvärda rugosorna. Gruppen innehåller ett brett spektrum och man hittar här såväl enkla skönheter som exemplar med blommor täta som kålhuvuden.
Lördag 19 mars 2022 kl 13.00 - Årsmöte - zoom-möte
StockholmsRosens årsmöte för 2022 äger rum samma datum som Svenska rosensällskapet (SRS) håller sitt möte.
Ursprungligen skulle SRS årsmöte hållas i Stockholm och därför lades båda årsmötena på samma dag. Istället hålls båda årsmötena digitalt via zoom.
Efter StockholmsRosens årsmöte lämnar vi över till Svenska Rosensällskapet.
SRS inleder sitt årsmöte med ett föredrag på Zoom av Maria Hjort. Ämnet är Sissinghurst och dess rosor.
Torsdag 21 april 2022 kl 10 - Beskärningsdag på Skansen
Tillsammans med personalen på Skansens trädgårdsavdelning beskär vi rosorna i Rosengården på Skansen. Detta är ett bra tillfälle att praktisera och lära mer om rosbeskärning på många olika typer av rosor. Vi håller på hela dagen, och du är välkommen att delta så länge du har möjlighet. Medtag lunch.
Aktiviteter april-juni 2022 - StockholmsRosen medverkar i Trädgårdsdagarna på Skansen 21-22 maj.
Besök i medlemmars trädgårdar under våren och utflykt med rostema i sommar.
Under våren planerar vi att träffas i mindre grupper och prata rosor. Formerna för dessa möten är inte helt klara vi avvaktar de rekommendationer från myndigheterna som kommer att gälla.
Vi återkommer på mail när läget klarnat.
Resa till nordvästra Skåne 1-4 september 2022
Vi planerar att genomföra en resa till nordvästra Skåne första dagarna i september. Vi åker tåg t.o.r. och bor på hotell i Ängelholm. Vi reser runt med buss och besöker plantskolor och trädgårdar, bl.a. Fredriksdal, Norrvikens trädgårdar, Sofiero, Flora Linnéa etc. Mer information om resan kommer i mail till StockholmsRosens medlemmar.
Lördag 15 oktober 2022 kl 15.00 - Lars-Åke Gustavsson - om rosinventerigen i POM 2001-2010
Den välkände rosexperten Lars-Åke Gustavsson och rosuppropets biträdande projektledare Henrik Morin, utkom i våras med boken
Rosarvet i nationella genbanken - ett verk som hyllats unisont och av den internationella rosfederationen WFRS och beskrivs som den viktigaste studien som utkommit någonstans under de senaste 20 åren.
I samarbete med Skansen kommer Lars-Åke att gästa oss och berätta om arbetet med att samla in och examinera de rosor som utgör våra gemensamma gröna kulturarv. Han kommer även att presentera några av de 331 rosor som bevarats i den nationella genbanken i Alnarp.
Plats: Skånska gruvan, Rosendalsvägen 14, Djurgården (nära Ulla Winbladh).
- - - - -