ROSENKRANSEN 2024
KRITERIER FÖR JURYNS BEDÖMNING
Att med kunskap, passion och kreativitet inspirerat till ökat intresse för rosor och bidragit till att sprida kännedom om rosors skönhet, historia, doft, kunskap eller på annat sätt förmedlat rosens magi.
JURYNS MOTIVERING
En liten skara rosmänniskor i Helsingborg skapade under tidigt 1980-tal en grupp som 1987 blev Svenska Rosensällskapet.
Skaran vidgades och med tiden har sällskapet blivit rikstäckande. Verksamheten sker i lokala grupper med syftet att öka intresset och kunskapen om rosor och skapa möjlighet till gemenskap mellan rosintresserade.
Föreningen är mycket aktiv och sprider kunskap, inspiration och gemenskap bland annat genom medlemstidningen Rosenbladet, websidan, föredrag, kurser, utflykter, skrifter och deltagande i mässor. De verkar i samarbeten både nationellt och internationellt, inte minst genom medverkan i offentliga rosariers och trädgårdars arrangemang av rosdagar och genom värdskapet för årets världskonvent i Kalmar.
Sällskapet och dess medlemmar har utgjort ett betydande bidrag i den landsomfattande rosinventeringen Rosuppropet inom Programmet för odlad mångfald. I rosinventeringens spår har sällskapet publicerat boken Sveriges landskapsrosor, där varje landskap representeras av en sort ur det svenska rosarvet med lokal och folklig förankring.
Svenska rosensällskapet med dess lokalgrupper tilldelas härmed 2024 års Rosenkrans för sin betydande roll i förmedlingen av rosens magi, för kunskapsspridning och för skapandet av fin gemenskap mellan rosvänner.
ROSENKRANSENS JURY 2024
Helene Toresdotter, fotograf, Lars-Gunnar Lindberg, representant för Sydrosen och Svenska Rosensällskapet, Lars-Åke Gustavsson, Nordens främsta rosexpert (Lars-Gunnar Lindberg och Lars-Åke Gustavsson har inte deltagit i diskussionerna och i beslutet om vinnaren av Rosenkransen 2024), Lisa Ising, trädgårdsjournalist och författare, Mischa Billing, sommelier och lektor vid Örebro universitet, Elsa Dahlrot, trädgårdsmästare, Lena Ansebo, trädgårdshistoriker och -utvecklare samt Maria Axelsson, projektledare på Fredriksdal museer och trädgårdar.
Här kan du se flera bilder >>