Årsmöten

 

Årsmöte 2021

Årsmötet hölls digitalt den 10 april 2021. 

Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson berättade om sin egen bakgrund, om lyckan av att äga en trädgård och att våga dela med sig av den - i alla lägen.

Årsmöte 2020

Årsmötet hölls digitalt den 3 oktober 2020.

Årsmöte 2019

Årsmötet hölls i  Skövde lördagen den 13 april

I samarbete med lokalgruppen Skaraborgsrosen bjöd Svenska Rosensällskapet in till föredrag och samtal kring rosor samt årsmöte i IOGTs lokaler på Drottninggatan 13 i Skövde.

Lars-Åke Gustavsson berättade om POM:s projekt Rosuppropet som nu är avslutat. Hur många rosor hittades och var? Hur många förblev okända? Vad har hänt med rosorna nu? Lars-Åke gav svar på många frågor.

L-Å Gustavsson
Lars-Åke Gustavsson, projektledare POM:s rosinsamling. Foto Irene Nettelbrant

Valdemarsvik
'Valdemarsvik' En av de första POM-rosorna. Foto Helena Verghese Borg

Årsmöte 2018

Årsmötet hölls i Hudiksvall den 7 april

I samarbete med lokalgruppen Hallborosen bjöd Svenska Rosensällskapet in till föredrag och samtal kring rosor samt årsmöte på Quality Hotel Stat i Hudiksvall.  

Inger Kullberg, veteran i det Finska Rosensällskapet, berättade om härdiga finska rosor, såväl gamla fyndrosor, som nya finska rosor som tagits fram av de finska förädlarna Peter Joy och Pirjo Rautio. Flera av dem har utsetts till att ingå i det Nordiska Rosprojektet. Ett projekt som bland annat syftar till att visa upp bra och härdiga rosor för nordliga förhållanden.

Britt Åström, veteran i Svenska Rosensällskapet, berättade om användning av och om de senaste rönen om att berika jorden med terra preta. 

Pappilan Neito Nelly Moser
'Pappilan Neito' - en av många finska rosor, foto Inger Kullberg, och Rosor och clematisen 'Nelly Moser' frodas med terra preta i jorden, foto Ingela Björklund.

Årsmöte 2017

I samarbete med lokalföreningen Sydrosen bjöd Svenska Rosensällskapet in till seminarium och årsmöte i Malmö den 1 april i år. Svenska Rosensällskapet tackar Lars-Gunnar Lindberg med medarbetare för det mycket finna arrangemanget, fina lokaler, det vackra och goda eftermiddagsfikat och den goda middagen.

Årsmötet i sig resulterade i en givande diskussion om de ideella föreningarnas villkor, kreativt initierad av årsmötesordföranden Olof Norrlöw, som har erfarenhet av ideellt arbete i Sydsvenska  Rhododendronsällskapet, där han är ordförande.

Innan årsmötet höll Else Olsson från Roskraft, Österlen, och amatörförädlaren Roland Hermansson, Stockholm, som tagit fram ’Ydrerosen’ m.fl. rosor, föredrag.

Else Olsen  
Else Olsen Foto Anna M Hansson

Else talade på temat ”Rosbetraktelser från Roskrafts horisont” – lite om Roskrafts historia och rotäkta rosor (sticklingsförökning). Vi fick ta del av många fina minnen av resor, rosor och framför allt människor som Else mött under alla år med Roskraft. Plantskolan har salufört så många som 939 sorters rosor, många av dem ovanliga och svåra att få tag på. Else talade om förädlare som bl.a. Rudolf Geschwind, Erich Unmuth, Eugen E. Marlitt, Martin Weingart och Louis Lens och deras rosor. Else kom även in på sin resa till Kina för några år sedan – men det är en resa som kan komma att bli ett helt nytt föredrag.

Ydrerosen 
'Ydrerosen' och Roland Hermansson.

Roland talade på temat ”Nya svenska albor” – främst albor säger Roland och så några andra förstås (hybridisering). Föredraget blev verkligen en resa bland rosor och en resa i det intressanta arbetet med att som amatörförädlare ta fram nya rosor genom hybridisering. Vi har ju alla läst om Rolands spännande hybridiseringar med helenahybrider i äldre Rosenbladet , men i detta föredrag beskrev han hybridisering med en hel del gammaldags rosor som ’Maiden’s Blush’ och ’Maxima’ och visade bilder på resultatet. Man han kom även in på korsningar som gett rosor med klättrande egenskaper. ’Ydrerosen’ är t.ex. en korsning mellan ’Hybrida’ och ’Super Excelsa’. ’Ydrerosen’ har han sedan korsat med ’Penny Lane’ och den senare med ’Aloha’. Flera av åhörarna framförde en önskan om att Roland skulle släppa fler rosor – många var oerhört fina.